Fulfilment betekenis

De online verkopen nemen alleen maar toe. Het is dus niet gek dat ook het aantal webshops wereldwijd en ook in Nederland jaarlijks blijft toenemen. En met de stijgende populariteit van het online winkelen neemt ook het gebruik van de term fulfilment toe. Maar wat is de betekenis van fulfilment (tegenwoordig ook vaak e-fulfilment genoemd)? 

Betekenis fulfilment in het kort

In het kort betekent fulfilment het gehele logistieke proces van orderafhandeling. 

Het logistieke proces van orderafhandeling

Het begrip fulfilment omvat dus het gehele logistieke proces om een klantorder af te handelen. Dit proces bevat een aantal belangrijke facetten die we hieronder voor je uitgesplitst hebben in een tiental stappen.

1. Het begint bij IT

Zonder IT bestaat er geen fulfilment. Dit component binnen het logistieke proces zorgt voor de koppeling tussen de webshop, het ordersysteem, het magazijn, de vervoerder en de klant. Is de IT goed ingericht, dan zal dit bijdrage aan de efficientie, snelheid en minimale foutmarges binnen het proces. Wat zal voortvloeien in een tevreden klant en een tevreden webshopeigenaar. De basis van een succesvolle webshop is dus de IT rondom de online onderneming.

Een goede integratie tussen het verkoopkanaal (de webshop) en het logistieke proces is daarbij essentieel. Bij Active Ants is het daarom mogelijk het voorraadbeheersysteem van de webshop uit handen te nemen, zodat deze naadloos geïntegreerd kan worden.

2. Goederenontvangst

Het volgende aspect binnen fulfilment bestaat uit de goederenontvangst. De binnengekomen goederen moeten op de juiste manier verwerkt worden. De producten worden geteld, gecontroleerd en indien nodig getest. Hierna kunnen de binnengekomen producten ingeboekt worden zodat de voorraad up to date blijft.

Active Ants heeft jarenlange ervaring met de inslag van producten. De binnengekomen producten worden door ons uiterst snel verwerkt en in voorraad opgenomen. Ook kunnen onze klanten dit proces volgen in onze rapportages.

3. Goederen opslaan magazijn

Zijn de goederen ingeboekt, dan zullen deze op juiste manier opgeslagen moeten gaan worden. Afhankelijk van het soort product dat wordt aangeboden zal hier een magazijn op ingericht moeten worden. 

Door het AutoStore systeem van Active Ants worden met behulp van robots de e-fulfilment producten uiterst efficiënt opgeslagen. Doordat de AutoStore producten opslaat in bakken en deze bakken op elkaar gestapeld worden, hebben wij 6 keer (600%)! minder ruimte nodig dan een traditioneel magazijn. Ons magazijn heeft verder verschillende opslagformaten. Hierdoor kunnen wij ruimte en kosten besparen en dus opslag aanbieden tegen de meest gunstige prijs.

4. Voorraadbeheer

Het succes van je webshop wordt voor een groot deel bepaalt door de betrouwbaarheid ervan. Een belangrijke onderdeel binnen fulfilment is dan ook het voorraadbeheer. Deze moet up-to-date en real-time zijn. Zodat een klant er 100% vanuit kan gaan dat een product ook daadwerkelijk op voorraad is, om teleurstelling te voorkomen.

Naast inzicht in de huidige voorraad is het ook belangrijk om een juiste voorspelling te kunnen doen in de toekomstige voorraad. Op die manier kan een magazijn zo efficiënt mogelijk ingericht en gebruikt worden, zonder dat producten uitverkocht raken. Een goed voorraadbeheersysteem houdt daarbij rekening met verschillende variabelen, zoals seizoenen, feestdagen, acties enzovoort. Op die manier kan er vooraf al ingespeeld worden op een schommeling in de vraag naar een product.

Doordat het voorraadbeheersysteem van Active Ants gekoppeld kan worden aan de webshop, krijg je meer inzicht in je voorraad en kun je sneller inspelen op veranderingen. Het uitbesteden van het voorraadbeheer aan Active Ants biedt een webshop vele voordelen.

5. Orderverwerking

De orderverwerking is eigenlijk de eerste stap waarbij de klant daadwerkelijk betrokken is binnen het fulfilment proces. Er wordt een bestelling gedaan waarbij de IT zal aansporen tot het verwerken van de order. Deze stap bestaat uit het orderpicken van het bestelde artikel. Het is belangrijk dat dit snel en efficiënt gebeurt. Hoe sneller dit proces binnen het totale fulfilment proces verloopt, hoe sneller de bestelling bij de klant afgeleverd kan worden. Aangezien de klant steeds veeleisender is als het gaat om leveringstijden, is dit een cruciaal onderdeel van fulfilment geworden. Het draait daarbij niet om je te kunnen onderscheiden als webshop, maar om überhaupt mee te kunnen doen met de grote spelers in de markt.

Het orderpicken gaat, net als bij het opslaan van de webshop artikelen, geheel automatisch met behulp van onze robots. Hierdoor gaat het verwerken van de order bij ons uiterst snel en efficiënt, tegen de kleinst mogelijke foutmarge. 

6. Inpakken order

Is de order gepickt, dan zal deze ingepakt moeten worden. De verpakking is het visitekaartje van je webshop. Onderschat het belang van het inpakken binnen fulfilment dan ook niet. Hier laten veel webshops nog kansen liggen, terwijl een gepersonaliseerde verpakking bij uitstek geschikt is om je kunnen onderscheiden als webwinkel.

Active Ants maakt gebruik van moderne inpakmachines en duurzame verpakkingsmaterialen voor het inpakken van de orders. Daarbij gebruiken we veel verschillende verpakkingsafmetingen. Hierdoor krijgt elk artikel een passende verpakking, waardoor er zo min mogelijk ruimte en materiaal verspild wordt.

7. Verzenden order

Hoe sneller de order gepickt en ingepakt is, hoe sneller de order verzonden kan worden. Het verzenden van een bestelling wordt doorgaans uitgevoerd door een vervoerder. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan pakketvervoerders en dienstverleners. Ieder met zijn eigen toegevoegde waarde. Zo zijn er aanbieders met eigen afhaalpunten, of bieden ze avondleveringen aan. Daarbij is een aspect als de cut-off tijd belangrijk. Deze bepaalt tot hoe laat een binnengekomen bestelling nog dezelfde dag verwerkt kan worden. Dit kan het verschil maken of een product een dag eerder zal binnenkomen of niet. 

Wij van Active Ants snappen het belang van een snelle levering, maar ook de vrijheid van keuze in de leveringsservice. Daarom bieden wij de scherpste cut-off tijd (23:00 uur) aan voor het verzenden van de orders. Daarnaast bieden wij ook diensten als same-day delivery, afhaalpunten en tijdvaklevering aan.

 

8. Retourverwerking

Een tevreden klant wordt mede bepaald door hoe er wordt omgegaan met een eventuele retourbestelling. Een bestelling die retour gestuurd wordt, wil namelijk niet automatisch een verloren klant betekenen. Los je dergelijke zaken op de juiste manier op, dan zal dit juiste bijdrage aan een loyale klantenkring en toename van je betrouwbaarheid als webshop.

Ook voor de retourverwerking bieden wij als Active Ants verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van het soort product en de mate van zekerheid die passend is.

9. Fulfilment rapportages

Inzicht in je fulfilment proces geeft inzicht in je webshop. Een realtime fulfilment rapportage zal daarmee dus bijdragen aan het succes van je online onderneming. Dit geeft op elk moment inzicht in waar er op dat moment extra sturing nodig is en hoe je webshop ervoor staat.

Natuurlijk ontvang je namens Active Ants rapportages met updates over jouw webshop logistiek. Ook kun je gebruik maken van een online dashboard. Zo kun je altijd de voortgang blijven volgen.

Fulfilment vs e-fulfilment

Het verschil tussen fulfilment en e-fulfilment zit niet in het einddoel, maar in de manier waarop. E-fulfilment heeft betrekking op het logistieke proces van een order die online (via een webshop) tot stand is gekomen. Fulfilment hoeft dus niet altijd betrekking te hebben op een webshop en e-fulfilment wel. 

Wat zijn de voordelen van fulfilment uitbesteden?

De hoofdreden om de fulfilment uit te besteden is om meer focus te kunnen houden op je core-business. Voor de meeste webshops is logistiek niet hun kernactiviteit. Het bezig zijn met de website logistiek is daarom een randzaak. Daarbij geeft het uitbesteden van het logistiek proces meer voordelen, zoals:

 • Je hebt geen eigen opslagruimte nodig
 • Je bespaart kosten
 • Je bespaart tijd
 • Je kunt een snellere en kwalitatief betere leveringsvoorwaarde bieden
 • Je bent flexibeler met bijvoorbeeld ziekte, verlof of piekdagen

Meer weten over de voordelen die het uitbesteden van fulfilment biedt? Lees ook eens onze blog: De logistiek van je webshop uitbesteden: 6 goede redenen

Het kiezen van een fulfilment partner

Fulfilment uitbesteden van een webshop kan dus vele voordelen opleveren en gaat verder dan enkel tijd en geld besparen. Het kiezen van de juiste logistiek partner is daarbij belangrijk. De services van fulfilment bedrijven kunnen onderling namelijk verschillen. Vergelijk daarom goed en kies de partner die het beste aansluit bij jouw webshop. Denk daarbij aan zaken als:

 • Aangeboden dienstverlening
 • Mogelijkheid tot intergratie tussen verkoopkanaal en fulfilment bedrijf
 • De locatie van het magazijn
 • Minimale eisen die gesteld worden (bijvoorbeeld het aantal orders per maand)
 • Flexibiliteit
 • Duurzaamheid
 • De kosten

Hulp nodig in je zoektocht naar de juiste logistieke partner? Lees onze blog: Hoe kies je een fulfilment bedrijf voor jouw webshop?

Fulfilment uitbesteden aan Active Ants

Benieuwd naar wat Active Ants voor jouw webshop kan betekenen op het gebied van fulfilment? Neem vandaag nog contact op om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Heb je vragen? Neem contact met ons op.

+32 476 96 80 04

Neem contact op

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Vraag een offerte aan.

Bel ons of;

Vraag een offerte aan